GEPUBLICEERD OP 12-07-2024

Onderzoek uitgevoerd door Saxion Hogeschool

Programmalijn IV-1

Eén van de vragen die P3Venti onderzoekt binnen programmalijn IV, is in hoeverre het zinvol is om te investeren in het verbeteren van ventilatievoorzieningen in bestaande zorggebouwen. Dit onderzoek dient antwoord te geven op de volgende drie deelvragen:

  1. Wat zijn de relevante kenmerken van ventilatiesystemen in de langdurige zorg?

  2. Wat zijn de risico’s voor en zwakke punten in de effectiviteit van ventilatiesystemen, zowel technisch als vanuit gebruik gezien?

  3. Welke aanbevelingen kunnen we geven om de effectiviteit van ventilatiesystemen te verbeteren, zowel technisch als vanuit gebruik gezien?

Als eerste stap om deze vragen te beantwoorden, was het nodig om de ventilatievoorzieningen in zorggebouwen in kaart te brengen. Saxion Hogeschool heeft daarom in totaal 60 gebouwen voor de langdurige zorg bezocht. Er zijn voornamelijk gemeenschappelijke (huis)kamers en activiteitenruimtes bekeken, omdat hier het risico op virusoverdracht het grootst is. Technische details van het ventilatiesysteem zijn genoteerd en het personeel is geïnterviewd aan de hand van een gebruiksvragenlijst. Aanvullend zijn in 36 vertrekken de CO2-concentraties gemeten (gedurende een week) om een indruk te krijgen van de ventilatiekwaliteit in de ruimte.

Richtinggevende aanbevelingen voor de verbetering van de effectiviteit van ventilatiesystemen die uit het onderzoek naar voren zijn gekomen:

  • Knelpunteninventarisatie uitvoeren in zorggebouwen.

  • Zorgpersoneel zou meer zicht moeten hebben op de hoeveelheid verse luchttoevoer.

  • Het ontwikkelen van richtlijnen/checklists voor een goed ventilatieontwerp met meer aandacht voor het gebruik van de ruimtes en de specifieke comfortbehoeftes van gebruikers.

  • Good practices tonen als inspiratie voor nieuwbouw en renovatie. Aandacht voor tochtvrije ventilatieoplossingen voor de doelgroep (positie toe- en afvoerpunten, airsocks, textielplafonds, etc.).

  • Aandacht voor het belang van goede schoonmaak en onderhoud van het ventilatiesysteem.

  • Voorkom stromingsgeluid dat wordt geassocieerd met tocht.

  • Last but not least: bied een helder handelingsperspectief in pandemie-tijd, formuleer heldere richtlijnen voor goede ventilatie (do’s & don’ts).

Wil je meer weten over de onderzoeksmethode en de resultaten? Lees hier de rapportage.

Ylva Caris

"De CO2-concentratie die in de huiskamers van zorginstellingen is gemeten blijkt gemiddeld over de dag verrassend laag. Dat is verklaarbaar door het lage metabolisme van de bewoners. Verder blijkt de CO2-concentratie heel goed te gebruiken om een indicatie te krijgen van de hoeveelheid ventilatie. Goede ventilatie is immers nodig voor onder meer het verdrijven van nare geurtjes en van eventuele virussen in de lucht."

Ylva Caris, student Saxion Hogeschool