GEPUBLICEERD OP 18-10-2024

Rapportage Programmalijn VI

Programmalijn VI

Het is nog steeds niet helemaal duidelijk in welke mate het coronavirus (SARS-CoV-2) via de lucht wordt overgedragen. Als we dat beter begrijpen, kunnen we in de toekomst beter maatregelen nemen om virusverspreiding tegen te gaan. Het doel van de studie die programmalijn VI heeft uitgevoerd is om informatie uit de wetenschappelijke literatuur te verzamelen en te analyseren om te kunnen bepalen welke parameters belangrijk zijn in experimenten met virusoverdracht via de lucht.

Op basis van deze literatuurstudie kunnen we concluderen dat de aard van de respiratoire activiteit van de besmette persoon, zoals ademen, praten, hoesten en zingen, bepaalt hoe groot de deeltjes zijn die vrijkomen. Ondanks die verschillen zijn de meeste uitgescheiden deeltjes kleiner dan 10μm en voor een groot deel zelfs kleiner dan 1μm.

Voor SARS-CoV-2 is niet duidelijk hoeveel virusdeeltjes er in aerosoldeeltjes van verschillende grootte zitten. Wel blijkt dat hoe hoger de virusconcentratie in de luchtwegen, des te meer virus in de aerosolen aanwezig is. Daarnaast is de samenstelling van de aerosoldeeltjes afhankelijk van de herkomst zoals de bronchiën, larynx of mond. Deze zal initieel hetzelfde zijn als die van de slijm/mucosalaag op die plaatsen. Deze samenstelling is ook van invloed op hoe lang virussen in de aerosolen infectieus blijven, dus nog in staat zijn iemand te besmetten.

Bij het uitademen verdampt er water uit het aerosoldeeltje en droogt het, afhankelijk van de relatieve vochtigheid in de omgeving, in tot een residupartikel. Er is nog weinig bekend over hoe lang een virusdeeltje in zo’n residu infectieus blijft. Dit willen we met experimenten onderzoeken en de literatuurstudie helpt bij het opzetten van de volgende experimenten:

  1. Het genereren van aerosoldeeltjes die qua grootte overeenkomen met door mensen uitgeademde deeltjes,

  2. Het bepalen van het aantal virusdeeltjes in aerosoldeeltjes van verschillende grootte en

  3. Hoe omgevingscondities zoals de relatieve luchtvochtigheid de infectiviteit van virussen in de aerosol deeltjes beïnvloeden.

Meer weten? Lees het rapport.

GERELATEERD NIEUWS

08/01/2024

Programmalijn VI uitgelicht

Luc Hornstra, deelprojectleider van programmalijn VI, vertelt hoe zij onderzoeken hoe lang virussen besmettelijk blijven

Lees meer