GEPUBLICEERD OP 28-08-2024

Rapportage programmalijn I

Programmalijn I

Voor een volgende pandemie willen we bestuurders en uitvoerend verantwoordelijken helpen bij de besluitvorming over de toepassing van preventiemaatregelen. P3Venti ontwikkelt hiervoor in programmalijn I het WIR-model (Waarde, Interactie en Risico). De benodigde informatie is wat er in de dagelijkse praktijk gebeurt in zorginstellingen, met name in ruimten waar veel interacties tussen mensen zijn.

In het onderzoek zijn vier methoden toegepast om deze informatie te achterhalen:

  1. Technische schouw waarin de kenmerken van het gebouw, de ruimte en de installatie zijn geïnventariseerd. Ook zijn er metingen gedaan van de temperatuur, luchtvochtigheid en CO2.

  2. Positiemetingen: met draagbare sensoren zijn de posities van bewoners, personeel en bezoekers in de tijd gemeten.

  3. Observaties waarbij er gegevens worden bijgehouden over ontmoetingen tussen mensen in de ruimte. Het gaat hierbij om aantallen personen, afstanden en oriëntatie, maar ook een beschrijving van de aard en intensiteit van de ontmoeting.

  4. Interviews en groepsgesprekken: de interviews met het personeel van de zorginstelling geven meer informatie over de geobserveerde interacties. Ook is er gereflecteerd op de gang van zaken tijdens de Covid-19 pandemie en is gevraagd welke elementen de kwaliteit van zorgverlening en kwaliteit van leven van de bewoners bepalen.

De vier methoden zijn toegepast in meerdaagse onderzoeken op zes verschillende zorglocaties en acht verschillende ruimtes. De zes zorglocaties betroffen locaties in vier verschillende provincies, vijf verschillende bouwjaren, oppervlaktes van 5 tot 23m² per bewoner, ventilatiesysteem A, C en D met zowel dagbestedingsruimtes (3) als huiskamers (5) in zowel de sector ouderenzorg (4) als de sector gehandicaptenzorg (4).

Eén van de uitkomsten is dat de gemiddelde contacttijd op grotere afstand (meer dan 1,5m) 10 keer langer is dan de contacttijd op kortere afstand (minder dan 1,5 m). Dit betekent dat ventilatie veel invloed kan hebben op de blootstelling. We zagen ook verschillen tussen typen zorgorganisaties.

Meer weten? Lees hier de totale rapportage van blootstelling tijdens operationele omstandigheden in de langdurige zorg en ga naar de pagina rapportages voor de inventarisatie van operationele omstandigheden van de zes verschillende zorglocaties.

GERELATEERD NIEUWS

19/12/2023

Programmalijn I uitgelicht

Deelprojectleider Norman Egter van Wissekerke legt uit waar de studie van Programmalijn I zich op richt.

Lees meer