GEPUBLICEERD OP 19-03-2023

Twan van Hooff over P3Venti

“Ik breng binnen P3Venti inhoudelijk expertise in op het gebied van CFD-analyses, Computational Fluid Dynamics. Daarbij berekenen we hoe de luchtstroming in een ruimte is en hoe eventuele virusdeeltjes zich daarin verspreiden. We kijken op een systematische manier naar de invloed die ventilatiesystemen, luchtreiniging en de mensen die zich in de ruimte bewegen hebben. Als iemand door de kamer loopt, verandert de verdeling dan significant of valt het wel mee en kunnen we dat effect buiten beschouwing laten?

Stappen zetten

Wat we vinden is niet enkel toepasbaar voor COVID, maar ook voor andere virussen. Qua verspreiding is het gelijkwaardig, maar de besmettelijkheid van verschillende virussen is natuurlijk steeds weer anders. Hoeveel deeltjes je binnen moet krijgen om besmet te raken, is kansberekening. Daar ben ik geen expert in, maar de methodes die wij gebruiken en ook het effect van ventilatie zouden ook voor andere virussen in de toekomst nut moeten gaan hebben. Dat we in de drie jaar van P3Venti een volledige brede basis gaan vinden, durf ik niet te zeggen, maar ik vermoed dat we wel een flinke stap kunnen zetten. Zeker ook door samenwerking met onderzoekers die verstand hebben van gedrag van virussen en besmettelijkheid bij mensen. Dat juist die verschillende disciplines nu samen komen, is uniek. Je zou haast kunnen zeggen dat er een pandemie voor nodig was om ons bij elkaar te brengen. Samenwerking vertraagt misschien iets – meer overleggen, meer afstemmen – maar het resultaat zal altijd beter zijn.

Richtlijnen

Als wetenschapper heb je het liefst 100% zekerheid, maar je weet ook dat de praktijk weerbarstig is. Dus als we iets adviseren is het nog de vraag of het in de praktijk voor elke willekeurige situatie precies zal kloppen. Toch zullen we moeten komen met maatregelen waarvan we in het algemeen kunnen zeggen dat ze bijdragen aan het beperken van het probleem. Wat ik persoonlijk interessant vind, is hoe ver we kunnen komen met ventilatie en luchtreiniging als gecombineerd effect. Hoe werkt dat dan optimaal? Wat is bijvoorbeeld de meest effectieve positie om een reiniger in een ruimte te zetten? Niet in een hoek, denk ik, maar midden in een klaslokaal is natuurlijk ook niet handig. Er moeten richtlijnen komen hoe we die twee systemen kunnen combineren en hoe je er in de praktijk het beste gebruik van kunt maken.

Toekomstgericht

Het belangrijkste is dat we toekomstgericht blijven kijken: hoe kunnen we bij een eventueel nieuw virus het beste handelen in het belang van de gezondheid? Er zijn collega’s die menen dat, nu het recente gevaar min of meer voorbij is, we niet zoveel meer hoeven te doen. Maar ik wil er keihard aan werken dat als er een volgende pandemie komt, we er niet opnieuw twee jaar door gegijzeld worden.”