GEPUBLICEERD OP 19-10-2022

Meer onderzoek naar ventilatie als virusremmer

Dit onderzoek is nodig om te leren wat het effect van ventilatie is en hoe deze het beste kan worden ingezet om de verspreiding van virusdeeltjes via de lucht tegen te gaan. Het onderzoek kan zo helpen om beter voorbereid te zijn op een toekomstige pandemie. TNO coördineert het onderzoek, dat net is gestart, en voert dit uit samen met universiteiten en kennisinstituten zoals de Universiteit Utrecht (UU) en de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e).

Goede ventilatie kan het aantal virusdeeltjes in een ruimte verminderen. Dit kan helpen om de verspreiding van een virus zoals het coronavirus tegen te gaan. Tegelijkertijd is er nog veel onduidelijk over de inzet van ventilatie. Daarom is er meer onderzoek nodig. In het onderzoeksprogramma kijken de onderzoekers onder andere naar vragen als: wat is de effectiviteit van ventilatie- en luchtreinigingssystemen om besmetting via de lucht tegen te gaan, en wat zijn de baten en kosten van ventilatie of luchtreiniging.

Pandemische paraatheid

Om goed voorbereid te zijn op een nieuwe pandemie is het belangrijk dat de gezondheidszorg een sterke basis heeft. Hier dragen goed geschoold personeel, voldoende en kwalitatief goede medische producten en een goed uitgeruste werkomgeving aan bij. Door goede voorbereiding worden ziekte en sterfte zo veel mogelijk beperkt en raakt de maatschappij zo min mogelijk ontregeld. Onderzoeken zoals het onderzoeksprogramma P3Venti dragen bij aan die voorbereiding.