GEPUBLICEERD OP 06-10-2023
Annemarie Weersink werkt als senior onderzoeker bij het lectoraat Sustainable Building Technology van Hogeschool Saxion, één van de partners van P3Venti. Annemarie is afgestudeerd als Bouwkundige aan de TU/e. Na afronding van haar opleiding heeft zij bij verschillende bouwfysische adviesbureaus gewerkt. Sinds meer dan tien jaar voert Annemarie praktijkgericht onderzoek uit bij Hogeschool Saxion in Enschede. Hierbij bouwt zij voort op haar jarenlange ervaring als bouwfysisch adviseur. Het lectoraat Sustainable Building Technology focust haar onderzoeksactiviteiten op het spanningsveld tussen gebouw, gebruiker en installaties. Het doel is CO2-emissies te verminderen en binnenluchtkwaliteit te verhogen. Daarbij staan de integrale prestaties van het gebouw en installaties en de invloed daarvan op bewoners/gebruikers centraal. Precies om deze vraagstukken draait de bijdrage van Saxion aan het programma P3Venti.
Inzicht in overzicht en gebruik van ventilatiesystemen
Saxion brengt in kaart welke ventilatiesystemen er zijn binnen de grote voorraad van zorggebouwen in Nederland. Hierbij wordt zowel naar oudere als naar de vele redelijk recent gebouwde complexen gekeken. Saxion onderzoekers inspecteren meer dan zestig zorggebouwen. Het onderzoek focust specifiek op ventilatiesystemen in ruimtes met bijeenkomstfunctie waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten die langdurige zorg nodig hebben. In samenwerking met TNO en studenten wordt zo een steeds beter overzicht ontwikkeld van de veel voorkomende ventilatiesystemen, maar even zo belangrijk, hoe deze in de praktijk gebruikt worden. De inspectierapporten worden incidenteel aangevuld met metingen van het ventilatiedebiet en CO2-concentraties. Deze metingen bieden waardevolle inzichten over de algemene ventilatiekwaliteit in die ruimtes.
Duidelijkheid voor zorgpersoneel
Ik hoop dat aan het eind van P3Venti duidelijk is welke rol aerosole overdracht speelt voor de besmetting met infectieziektes in zorggebouwen. En dat inzichten uit de door Saxion uitgevoerde inspecties en metingen bijgedragen aan een helder uitgewerkt handelingsperspectief om grootschalige virusbesmettingen in de toekomst te voorkomen. Het naar richtlijnen vertaalde handelingsperspectief moet de door het zorgpersoneel gewenste duidelijkheid geven welke bouwkundige en ventilatietechnische maatregelen, inrichting en het ruimtegebruik de pandemische paraatheid garanderen.
Bijdragen aan heldere ontwerp- en onderhoudsrichtlijnen
Ook zou ik graag zien dat nieuwe inzichten in de relatie tussen aerosole virusoverdracht en ventilatie/luchtstromingen uit bestaande gebouwen ook bijdraagt aan heldere ontwerp- en onderhoudsrichtlijnen voor nieuwe gebouwen en aanvullende stakeholders zoals: architecten, installatieadviseurs, installateurs en gebouwbeheerders. De maatregelen moeten leiden tot een betere bescherming van één van de meest kwetsbare groepen in onze maatschappij, rekening houdend met hun specifieke behoeftes en sensitiviteiten, bijvoorbeeld de overgevoeligheid voor kou en tocht. Tegelijkertijd moeten we daarbij zorgen voor een acceptabel klimaat voor het zorgpersoneel.
"We moeten ventilatiesystemen toepassen die passen bij de gebruikers in plaats van dat bewoners en zorgpersoneel zich moeten aanpassen aan het ventilatiesysteem."
Annemarie Weersink